Ne mai găsiți și pe aici

Tatuajele care  reprezintă şerpi sunt nişte opere clasice. Nu vorbim aici despre un model futurist sau ieşit din comun. Şerpii sunt animale răspîndite pe aproape întreaga suprafaţă a Pământului, apar în culturi snake_tattoo_sleevediferite, în poveşti şi legende. Avem documentare şi filme care includ şerpii (Anaconda, Snake Plane). Deci vorbim astăzi despre un animal care, de-a lungul timpului, a apărut pe pielea multor oameni pasionaţi de tatuaje.

Şerpii, în multe culturi (chineză, africană, amerindienii Hopi etc.) sunt asociaţi cu apa, acest lucru scoţând în evidenţă legătura lor cu vindecarea, deoarece apa reprezintă simbolul purificării.

În mitologia grecească, şerpii reprezintă sănătatea şi vindecarea şi sunt asociaţi cu Asclepius, zeitate a medicinei din acele vremuri, ce folosea regenerarea ca metodă de vindecare. Acest sentiment de renaştere sau de regenerare, cum vreţi s-o luaţi a fost împrumutat de la şerpi, care prin năpârlire, îşi lasă în urmă pielea veche pentru a scoate la lumină o “haină” nouă, mult mai strălucitoare şi mai frumoasă.green_snake

Asclepius este prezentat cu un singur şarpe, însă alte zeităţi sunt prezentate cu două asemenea reptile, lucru ce reprezintă dualitatea, echilibrul sau alăturarea elementelor opuse, cu scopul unificării.

Şerpii pot reprezenta şi protecţia. Multe culturi antice recunosc şerpii ca fiind protectori ai secretelor, asta pentru că şerpii sunt nişte animale intimidante.

Însă şerpii au şi o parte întunecată, sau negativă, dacă vreţi. Asta însă pentru că sunt animale greu de înţeles. Mulţi oameni încă au impresia că aceştia atacă pentru a ucide. Nimic mai fals, şi asta pentru că nici un animal sălbatic, nu neapărat şarpele, nu va ataca o pradă pe care nu o poate mânca. Şerpii atacă doar atunci când se simt ameninţaţi. Aceştia sunt animale, în marea lor majoritate,  nocturne.

eve-apple-snake-tattooDacă ar fi să vorbim despre istorie, despre legende, despre antichitate, suntem convinşi că aţi auzit cu toţii de Adam şi Eva şi de şarpele care a ispitit-o pe Eva să muşte din fructul interzis. Astfel că şarpele ar putea reprezenta ispita, păcatul, sau chiar răul materializat. Atena i-a transformat părul Medusei în şerpi vii, pentru că cea din urmă a desacralizat templul Atenei culcându-se acolo cu Poseidon. Astfel că privirea Medusei putea împietri orice fiinţă vie.

Un tatuaj care să conţină şarpele, printre altele, poate avea reprezentări multiple. Pictura de pe piele poate reprezenta trecerea într-o nouă etapă a vieţii, protecţia, apărarea, misterul sau chiar fertilitatea. Deasemenea poate avea şi reprezentări negative, dacă persoana care alege acest model vrea să scoată în evidenţă şi latura aceasta a personalităţii sale.

Surse de inspiraţie: sursa 1, sursa 2, sursa 3.

Surse foto: foto 1, foto 2, foto 3.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>